Pilliroost kirjasulg ehk kálamos

Kálamos ehk pilliroost kirjasulg, kirjutamise pulk (kreeka keeles kálamos ≈ pilliroog). Vanasti kasutasid seda tarvikut laialdaselt idapoolsed rahvad, eriti idamaa kalligraafias, kuid ka kunstis üldiselt. Ja ei ole see kuhugi kadunud, ikka tehakse, kasutatakse ja soovitan proovida.

Kalligraafia võlu seisneb selles, et võid kirjutada nii jäätisepulga, pilliroost sule, colapen’i kui ka toores kartuliga. Võimalusi on palju ja tulemused on erinevad – toored ja küpse(ma)d.

kalamos.JPG

Tehnikast lühidalt

Kui metallist sulg annab pigem peenikese ja sirge joone, siis pilliroo sule kirjatehnika on tavapäraselt energilisema tõmbega ja seisneb tehnika tundlikkuses, mis muudab kergesti joone iseloomu. See on sarnane hanesule tehnikale, kuid pilliroo sulg on jäigem ja liikumises piiratum. Samas, ei ole “kuid” ega “aga”, lihtsalt erinev tehnika erineva kirjutusvahendiga loob erinevaid jooni ja tõmbeid. Jarrrriba karamba!

Pilliroo sulg ja selle valmistamine

Mine mere äärde ja leia pilliroo alad. Vali tugevamad pillirood välja ja haara need kaasa. Loodus ise pakub materjali, mõnikord ei ole vaja isegi murda, need on tuule poolt valmis pandud.

Vaja läheb:

  1. kuiv pilliroog

  2. paberinuga või mõni muu teravam nurga

  3. naaskel

  4. tugevam pind

  5. ettevaatlikkus

Vaata näitlikustavat videot Youtube’s.

Lihtsa vaevaga saab pilliroost kirjasulg ja mere poolt lihvitud telliskivi on sulgedele topsik.
Ah rõõm, oh nauding. Olgu hoitud meie loodus.

telliskivi.JPG